Terug

Als je iets wilt bereiken, go for it!

12 januari 2020 door Mayke Bloem

In 2017 kreeg ik van de psychiater Escitalopram voorgeschreven. Dit is een anti-depressiva en mijn angsten zouden er minder door worden. Ik kwam telkens een paar kilo per maand aan. Herhaaldelijk hebben we dit tegen de psychiater gezegd, elke 6 weken had ik een afspraak bij hem. Hij deed er helaas niks aan en zei telkens ‘ elk pondje gaat door het mondje’. Dat weet ik natuurlijk ook wel, maar de bijwerking van deze medicatie was veel eetlust dus dan kom je aan.

De psychiater wilde geen andere medicatie voorschrijven want hij had er nog nooit van gehoord dat iemand van deze medicatie aankwam. Eindstand: ik was 40 kilo aangekomen in 1 jaar tijd!!

 

Dit vond ik uiteindelijk zo verschrikkelijk. Ik werd opnieuw depressief en de medicatie deed zijn werking niet meer. Ik besloot om cold turkey te stoppen. Dat wil zeggen dat ik van de een op de andere dag stopte, zonder af te bouwen. Dit raad ik niemand aan natuurlijk, ik was 3 weken doodziek van de afkickverschijnselen.

Dus altijd eerst overleggen met de arts! 

 

Helaas viel ik niet af door alleen te stoppen met de medicatie. Ik ging koolhydraatarm eten. Dit ging me niet snel genoeg dus ik besloot te gaan sporten in de sportschool. Ik ging naar 040fit! in Heeze. Dit is zeker geen makkelijke opgave als je autisme en een sociale angststoornis hebt. Daarom ging ik samen met mijn broer en schoonzus mee. Dit was al iets veiliger omdat ik nog nooit in een sportschool geweest was. Ik vond het vreselijk, ik woog 105. Daar stond ik dan tussen al die gespierde mensen, pff…

 

Omdat ik totaal geen motivatie had om te gaan sporten en het me niet alleen lukte had mijn moeder een personal trainer ‘gekocht’ voor mij. Ik moest 5 keer in de week komen sporten.

Eerst had ik een trainer die mij 1 keer per week training gaf en de overige 4 keer moest ik zelf sporten. Hier voelde ik me niet op mijn gemak bij, dus vaak kwam ik niet. Ik viel ook nog steeds niet af.. Ik besloot om voortaan te gaan wandelen met mijn ouders na het eten voor nog meer beweging. Helaas brak ik toen mijn enkel doordat ik omzwikte. Hierdoor mocht ik een tijdje niet sporten van de arts. Natuurlijk gaf ik niet op en ging ik alsnog naar de sportschool, met drukverband om mijn voet en later met een brace! Ik wilde zo graag afvallen dat ik niet luisterde naar de arts en doorging. Totdat mijn enkel te veel zeer ging doen en ik toen echt moest stoppen tot het genezen was.

 

Na een paar maanden besloot ik weer te gaan sporten. We hadden aangegeven dat ik bij de eerste trainer niet/nauwelijks was afgevallen en dat we daar van baalde. Ik kreeg van de sportschool een maand gratis personal training maar dan wel met een andere trainer, genaamd Mahmoud. Dit vond ik ontzettend eng omdat ik hem niet kende. Maar de klik was er gelijk en ik voelde me op mijn gemak bij hem. Dit is voor iemand met autisme natuurlijk heel belangrijk. Zonder klik kom je nergens.

Ik viel al snel af en raakte steeds meer gemotiveerd om te sporten. Ik had me goed aan mijn dieet gehouden en ging weer 5 keer in de week sporten, dik anderhalf uur per dag.

Mijn ouders en ik hadden tegen hem gezegd dat ik autisme en een sociale angststoornis had en niet alleen durf te sporten. Hij begreep mijn situatie en besloot mij elke dag te begeleiden in plaats van 1 dag. Als Mahmoud er niet is, kom ik ook niet. En dat weet en respecteert hij. Als ik een keer geen zin heb of moe ben appt hij dat ik moet komen sporten. Hij motiveert mij keer op keer, ook als ik niet zo aardig doe tegen hem. Ik waardeer dit enorm, ik gun iedereen zo’n geweldige trainer!

 

Je begon het beter te zien en ik kreeg steeds vaker complimenten van de mensen die aan het sporten waren. Dit was voor mij natuurlijk een teken dat ik het goed deed en dat ik zo door moest gaan. Dit voelde echt heel goed.

Na 9 maanden hard trainen ben ik 40 kilo afgevallen! Dit had ik nooit durven dromen.

 

Door mijn nieuwe werk heb ik 2 maanden niet gesport omdat het teveel werd. Ik merkte dat ik toch snel weer aankwam en had dit gezegd tegen Mahmoud. Hij zei dus dat ik weer moest komen sporten.

Ik had laatst een interview met Heeze24 omdat ik zoveel was afgevallen. Dit is een nieuwssite in mijn regio. Deze man heeft geregeld dat ik een jaar gratis mag sporten! Ik ben hier zo dankbaar voor.

Nu moet ik wel blijven sporten en ik zal ook zeker mijn best blijven doen om niet aan te komen!

https://www.heeze24.nl/home/artikel/15574/Mayke-20-viel-40-kilo-af-ondanks-haar-autisme

 

Als je iets wilt bereiken, dan lukt dat. Go for it!

  • Gezondheid, Zorg & Welzijn