Terug

Wat te doen als je gemeente of het UWV je niet wilt helpen bij het vinden van een baan of het realiseren van een aanvulling op je inkomen.

23 juni 2020 door Niels Aussems

De wetgeving rondom de Wajong en de Participatiewet is erg complex. De gemeente en het UWV zien je liever gaan dan komen. Je moet dan ook goed gemond zijn en stevig in je schoenen staan wil je echt het geen krijgen waar je wettelijk recht op hebt. Vaak is geld, de werkdruk en onbegrip de reden dat een aanvraag niet altijd vlekkeloos kan gaan. Geduld, gedrevenheid, positiviteit en humor op zijn tijd wil bij sommige consulenten ook helpen om een aanvraag prettig en snel te laten verlopen. Een bedankje als een bloemetje of kaartje na het gevonden hebben van een baan doet een consulent/jobcoach ook veel om het werk gemotiveerd te blijven doen.

 

Aanvraag

Om een aanvraag voor een jobcoach of aanvulling op je inkomen te kunnen doen heb je een diagnosestelling nodig. Anders een bewijs dat je het nodig hebt. Eventueel kun je het ook met je huisarts bespreken, dat je mogelijk kan doorverwijzen om wel een diagnosestelling te krijgen. Zodat je wel een baan kunt behouden of vinden en/of elke maand je inkomen wordt aangevuld als je minder uren wilt of kunt werken.

 

Loonwaardemeting

Om een aanvulling op je loon te krijgen is een loonwaardemeting nodig. Dat alleen je gemeente bij het UWV kan aanvragen.

 

Jobcoach

Om een baan te vinden of te behouden is een jobcoach verstandig. Dat jou kan ondersteunen waar dat nodig is. Denk bijvoorbeeld in de communicatie met de werkgever tot aan het zijn van een luisterend oor voor jou.

 

Kostendelersnorm

Voor sommige situaties zal de kostendelersnorm gelden. Wat dat voor jou betekend kun je hier vinden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wat-is-de-kostendelersnorm-in-de-bijstand

 

Onderhoudsplicht

Ouders hebben voor hun kind een onderhoudsplicht tot 21 jaar. In sommige gevallen kan de gemeente daar een uitzondering in maken. Bijvoorbeeld als het kind op zichzelf woont.

 

Weigering

Weigert je gemeente of het UWV mee te werken? Dan moet je eerst alles op papier krijgen waarom ze niet meewerken. Om er vervolgens werk van te kunnen maken met een van de volgende organisaties:

 

 

Zelf bezwaar maken

Je kunt er ook voor kiezen om eerst bij je gemeente of bij het UWV bezwaar te maken. Hoe je dat moet doen staat vaak in de afwijzingsbrief omschreven.

 

Laatste optie

Als allerlaatste optie is toch de media opzoeken. Denk aan je lokale krant / nieuwssite, regionale omroep / dagblad. Als het erg bont is de landelijke media. Zodat het op de politieke agenda komt.

 

Laat ons weten dat je iets aan deze blog hebt gehad. Veel succes!

  • Juridisch & Recht
  • Overig