Wealth of Nations (samenvatting)

Wealth of Nations (samenvatting)

Dit is dé klassieker in economisch denken; het wordt vergeleken met wat Newton deed voor natuurkunde, en Darwin voor biologie. Hier haalden zowel socialisme als kapitalisme belangrijke uitgangspunten uit. De meer dan 1000 pagina’s maken een heldere redeneerlijn lastig. Maar deze samenvatting maakt het heel helder. 

Wealth of Nations (Samenvatting)

Dit is dé klassieker in economisch denken; het wordt vergeleken met wat Newton deed voor natuurkunde, en Darwin voor biologie. Hier haalden zowel socialisme als kapitalisme belangrijke uitgangspunten uit. De meer dan 1000 pagina’s maken een heldere redeneerlijn lastig. Maar deze samenvatting maakt het heel helder. Lees meer.....

 

De auteur

Adam Smith was een Schotse moraalfilosoof en een pionier op het gebied van de politieke economie. Adam Smith was een van de belangrijkste figuren van de Schotse verlichting. Smith wordt alom genoemd als de vader van de moderne economie. Ook wordt hij beschouwd als een van de grondleggers van het klassieke liberalisme. Hij was van mening dat het nastreven van het eigen individuele belang ook in het grootste maatschappelijk belang zou resulteren.

 

Over de samenvattingen

De samenvattingen van SpeedMBA zijn ultracompact. Of het origineel nu een boek van 200 of van 500 pagina’s is, steeds krijg je in het equivalent van 1,5 tot 2 A4 de gehele essentie van het boek mee. Voor de één is dit de ideale lengte om de kernboodschappen mee te pakken, voor de ander kan het als een aftasting dienen om het echte boek te gaan lezen.

 

De samenvatter Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde, en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past dit toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS), en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites. Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstonden ook de samenvattingen van SpeedMBA. 

Ambitie
Omgevingsbewustzijn
Plannen en organiseren
Zelfinzicht