Terug

De Participatiewet 'helpt mensen de armoede in'

12 januari 2020 door Raymond Diemer

Vanavond ( 30 december 2020 ) op EenVandaag: legt uit hoe het anders moet op de arbeidsmarkt: Zichtbaarheid is de sleutel tot betere arbeidsmarktparticipatie. Zijn missie is om 100.000 mensen met een arbeidshandicap te helpen om zichtbaar te worden. Het instrument: Nationale Talentenbank! - Na het 100.000 banenplan komt nu het 100.000 talentenplan. 

Lees hier het artikel op EenVandaag. 

Niels Aussems wist van begin af aan dat de Participatiewet niet zou werken. Daarom schreef hij toen al een brandbrief aan oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma. "De wet maakt mensen geestelijk en financieel kapot. Het idee van Jetta Klijnsma was om meer mensen aan het werk te helpen, ook degenen met een arbeidsbeperking. Nog voordat de Participatiewet op 1 januari 2015 inging, waren mensen al kritisch: de wet zou averechts werken. In november bleek uit onderzoek van het Social Cultureel Planbureau (SCP) dat de wet de doelgroep inderdaad nauwelijks aan werk heeft geholpen.

De armoede in

Niels Aussems heeft autisme en is Wajonger. Jaren geleden waarschuwde hij staatssecretaris Kleinsma al. "Ik heb haar een brief geschreven en de media benaderd met de boodschap dat de Participatiewet niet gaat werken, omdat die alleen maar meer last en schulden oplevert. Bovendien maakt de wet het mensen juist onmogelijk om aan het werk te komen en om überhaupt een leven op te bouwen. Ik riep al in 2015 bij de invoering dat deze wet niet zou gaan werken. Het is gewoon een bezuiniging."

Aussems heeft niet het gevoel dat Den Haag naar hem luistert. "Mensen die willen werken en willen meedoen, moeten ook het gevoel krijgen dat ze mogen meedoen. Maar nu worden ze financieel niet gecompenseerd. Ze krijgen gewoon een bijstandsniveau. Dat vind ik schrikbarend. Het is in en in triest. Dat is mensen de armoede in helpen

Systeem maakt kwetsbaar

Aussems zou het liefst naar het Malieveld gaan om te demonstreren. Hij ziet dat je met zulke acties zichtbaarheid en bewustheid kan creëren. Maar demonstreren is voor de mensen binnen de Participatiewet erg lastig. "Sommige mensen uit de doelgroep kunnen de vaste lasten überhaupt al niet betalen. Ze kunnen dan ook niet naar het Malieveld."

"Gemeentes moeten meer vrijheid hebben om de doelgroep te helpen. De doelgroep moet zichtbaar en vindbaar worden bij de werkgever, want dan kan je het 100.000-plan verwezenlijken." Met dat project wil de Talentenbank, die Niels oprichtte, mensen zichtbaar maken. De stichting hoopte daarmee de kans op een baan te vergroten. En Aussems wil ook dat staatssecretaris Tamara van Ark in actie komt. "Als ze ballen heeft, gaat ze mensen helpen!"

Onderzoek:

Uit onderzoek van het SCP uit november 2019 bleek dat de Participatiewet voor elke doelgroep andere effecten heeft. Het positieve effect op baankansen is slechts van toepassing op een kleine groep, namelijk de jonggehandicapten. Dit waren er in 2018 ruim 30.000. De bijstandsgerechtigden, in 2018 ruim 440.000 personen, ervaren amper vooruitgang.
Ondanks dat Wajongers met een arbeidsvermogen sinds de komst van de wet een grotere kans op werk hebben, blijkt dat het persoonlijk inkomen van hen is afgenomen. De vraag rijst of zij genoeg inkomenszekerheid hebben, want het werk wat ze doen is tijdelijk of ze hebben een deeltijdbaan.

 

 

  • HR, Psychologie & Coaching