Terug

Werken tijdens Corona crisis

22 maart 2020 door Mayke Bloem

Zoals jullie weten ben ik caissière bij de Albert Heijn. Dat doe ik inmiddels 5 maanden maar de laatste weken is het een gekkenhuis. Iedereen is aan het hamsteren door de corona. 

Normaal gesproken heb ik niet zoveel ´last´ van de mensen die bij mij aan de kassa staan. Ik heb wel altijd veel prikkels en probeer me daar dan voor af te sluiten. Ik moet een aantal dingen standaard zeggen bijv. of de mensen zegels en/of de bon willen.

Dat gaat me goed af. Mensen zijn soms verbaasd als ze horen wat voor werk ik doe in combinatie met mijn diagnoses ( autisme, sociale angststoornis en depressie ) maar juist omdat ik steeds dezelfde dingen moet vragen gaat dat best goed.

Waar ik wel altijd ‘last’ van had als mensen voor mijn kassa staan te hoesten zonder hand voor hun mond of niezen en mij vervolgens geld of bonuskaart aangeven met die hand. Dat vind ik erg onprettig.

En nu, met die corona is het al helemaal een ramp.

Ik ben daar niet erg gerust op want het is toch wel een ernstig virus.

Dus ik probeer al een paar weken sinds de uitbraak extra op te letten. Ik heb een flesje hand gel bij me en dat gebruik ik ook een aantal keer per dag ook al weet ik dat dat niet werkt. Gewoon voor mijn gevoel is het fijn om dat te gebruiken.

Maar door dat iedereen in paniek is gaan ze hamsteren. Het is belachelijk druk in de winkel. Zelfs drukker dan met kerst. Mensen gaan met overvolle winkelwagens weg. De schappen met houdbare voedingsmiddelen zijn helemaal leeg.

Ook wil iedereen ineens toiletpapier hebben. Terwijl op die producten geen tekorten zijn en ook niet gaan komen. Maar doordat iedereen ineens alles wil kopen zijn de winkels leeg.

Ik ben erg bang dat doordat het zo druk is en er nog steeds mensen hoesten zonder hand voor hun mond ze mij aansteken. Er zijn wel maatregelen genomen vanuit het RIVM dat mensen zo veel mogelijk moeten pinnen. Helaas kan niet iedereen pinnen en betalen ze dus met contant geld. Dit moeten ze dan op het betaalplateau leggen, maar zelfs nu doen mensen dit niet en willen ze het nog steeds in mijn hand geven. Dit vind ik vies en eng om aan te pakken maar sommige snappen niet dat wij een verhoogd risico lopen met al die mensen die voorbij komen op een dag.

Bij sommige mensen vraag ik of ze het op het betaalplateau willen leggen omdat dit volgens de regels is. Maar vaak krijg ik dan een stom antwoord terug dus dan geef ik het al snel op en vraag ik het niet meer. Omdat ik met mijn autisme erg moeilijk tegen commentaar kan laat ik het maar gebeuren. 

Maar ik zal helaas toch moeten werken.

  • Gezondheid, Zorg & Welzijn